The new plastic economy – så ska våra hav räddas

Jag ser en framtid för våra nedskräpade hav. I rapporten The New Plastic Economy – Rethinking the future of plastics från januari i år framgår att några av de stora plastproducenterna tagit steget i rätt riktning. Det finns en plan för att förhindra att haven om 30 år består av mer plast än av fisk. Nu gäller det bara att fler ledare har modet att följer efter.

Bali – jag har läst beskrivningar om denna ö som paradiset på jorden. Gröna regnskogar, vackra stränder och grönblått hav. Dessutom ligger Bali i The Coral Triangle, området med världens högsta biologiska mångfald av marina arter. Mina tre döttrar och jag åkte dit efter nyår. Vi ville uppleva naturen, vara tillsammans och komma nära oss själva. Vi hade blivit tipsade om Seminyak men blev sen varnade;
– Ni kan inte åka dit nu under regnperioden. Då är vattnet fullt av plastskräp, förklarade min systerson som är en van Balibesökare och surfare.
Två turister som vi träffade på vårt hotell i Ubud bekräftade senare varningen. De hade varit i Seminyak och bokstavligen badat i plastsopor.

Jag är glad att jag slapp se det, men där och då insåg jag allvaret. Vetskapen om hur vi skräpar ner våra hav hakade fast, gnagde och molade i bakgrunden till allt det vackra vi såg och upplevde på den plastfria sidan av ön.
Vad ska vi göra? Vad kan vi göra? Vad spelar det för roll om jag nitiskt källsorterar plastförpackningar i Lund när plastsoporna ändå sköljer in över världens alla stränder?

Det är lätt att känna hopplöshet men jag insåg samtidigt att vi måste våga lita på att de flesta inte vill att det ska vara så här, att det finns modiga ledare där ute som kan och vill leda oss i rätt riktning. Vi måste tro att det finns modiga ledare som inte tappar kurs när kvartalsrapporten närmar sig utan istället ser vinster i långsiktigheten bortom den enskilde aktieägarens krav. Ledare som vågar satsa både på företaget och på den värld som vi förvaltar åt våra barn och kommande generationer.

Giganter som ger hopp
I Ellen MacArthur Foundations rapport The New Plastic Economy – Rethinking the future of plastics har ett 40-tal företag samarbetat, däribland giganterna Coca Cola och dagligvaruföretaget Unilever. Syftet är att skapa ett hållbart system för den globala plastindustrin med målet att 70 procent av alla plastförpackningar ska återanvändas eller återvinnas. En siffra som kan jämföras med dagens ynkliga 14 procent.

Rapporten ger mig hopp, kraft och mod. Det finns ledare som jag vill följa. Även om det, enligt författarna till rapporten, krävs omfattande insatser från de stora plastproducenterna och hela kedjan ner till konsumenterna så har faktiskt något börjat att hända.
This report marks a major milestone, calling out specific actions to capture opportunities for redesign and innovation, reuse, and recycling. It’s now up to us all to get it done. Paul Polman CEO 
Unilever

Enligt Ellen MacArthur Foundation beräknas plastproduktionen dubbleras under de kommande 20 åren, från dagens hisnande 300 miljoner ton. Det finns med andra ord ingen anledning att sitta och vänta på att någon annan ska ta tag i problemet. Haven och dess invånare behöver modiga ledare som kan och vill ta ansvar för framtidens plastproduktion och följare som ser minskad plastkonsumtion som en skyldighet.
Antingen överlämnar vi tre världshav fulla med engångsartiklar eller så fortsätter vi att fatta modiga och kloka beslut.

Information som är värt att reflektera över:
• Uppemot 40 ton mikroplast från enbart hygienartiklar släpps ut i Östersjön varje år.
• Det tar 100 år att bryta ner en plastmugg.
• Varje år dumpar fartyg 6,5 ton plastsopor i haven.
• Längs med Bohuskusten spolas cirka 8000 kubikmeter sopor upp varje år. 90 procent av dem består av plast.
• Plast som hamnar i havet stannar där men ändrar skepnad. Med tiden ser den ut att finfördela ned till sina beståndsdelar. Forskare har dock funnit att plasten finns kvar som mikroskopiska fragment som flyter runt i vattnen likt konstgjort plankton.
• Var tredje blåmussla längs med västkusten innehåller plastpartiklar.